Kategórie
 
 
 
 
 

Nový román Pôvod od Dana Browna našiel odpoveď na základné otázky

 

Dan Brown patrí momentálne medzi jedného z najznámejších a najpredávanejších autorov súčasnej literatúry. Preslávil sa až svojou štvrtou knihou, Da Vinciho kód, ktorá sa stala bestsellerom a zavŕtala jeho meno do povedomia nielen čitateľom, ale aj polovice sveta.

Okrem toho, že mnohí jeho diela milujú, nájdu sa aj kritici, pre ktorých je Brown nočná mora, ktorá ich v noci budí zo spánku svojimi názormi a hlavne písaním. Geoffrey Pullum sa vyjadril na Brownove písanie, že „nie je iba zlé; je zarážajúco, nemotorne, bezmyšlienkovo, takmer vynaliezavo zlé.“

 

 

V každom prípade, Dan Brown vzbudil záujem väčšiny populácie tejto planéty. Jeho kontroverzné romány v nás vyvolali pochybnosti, donútili nás pýtať sa otázky, ktoré sme sa doposiaľ možno báli vysloviť nahlas. Brownove diela nám odhaľujú našu kultúru, historické momenty, dávajú nám priestor premýšľať a snažiť sa rozlúštiť spolu s jeho postavami šifry a hádanky týkajúce sa reálneho sveta, v ktorom žijeme. Takisto sa mu darí zasvietiť svetlo do najtemnejších kútov kresťanskej viery (ktorá, samozrejme, patrí medzi Brownových najväčších kritikov) a núti nás vážne sa zamyslieť nad veľkými otázkami ľudstva.

Na jeho príbehoch je však aj niečo upokojujúce – a to práve to, že všetko zlé a aktuálne, čo sa na Zemi deje, dokáže zámerne pretvoriť do riešiteľných tvarov. A vďaka tomu máme zrazu pocit, že všetko dáva zmysel.

 

Ak ste po Brownových knihách mali hlavu plnú otázok, v jeho novom diele Pôvod (v anglickom originále Origin) sa môžete pokojne začať pýtať ďalšie.

 

Aké otázky zodpovie nová kniha Pôvod?

Harvardský profesor symboliky a náboženskej ikonológie Robert Langdon sa na pulty kníhkupectiev vracia už v piatom románe, ktorý vyvoláva snáď ešte väčší rozruch ako všetky predchádzajúce.

Edmond Kirsch, jeden z prvých Langdonových študentov na univerzite, sa chystá pred celým svetom odhaliť prelomový objav. Objav, ktorý odpovie na dve základné otázky ľudskej existencie: Odkiaľ pochádzame? Kam smerujeme?

 

Je jasné, že toto zistenie otrasie základmi, na ktorých stojí naša civilizácia, roztrhá na kusy náboženstvá a pravdepodobne zmení absolútne všetko. A možno práve preto sa ktosi rozhodne, že mu tento plán prekazí za každú cenu a zastrelí ho počas jeho prezentácie. Je na Langdonovi, aby atentátnika našiel a dokončil zodpovedanie dvoch základných otázok, ktoré Kirsch, žiaľ, nestihol.

Brown sa takisto snaží vo svojom novom románe Pôvod poukázať na to, že falošné správy majú teraz rovnakú váhu ako tie skutočné a že nie všetko, čím nás kŕmia médiá a internet, na ktorých sme v modernej dobe tak očividne závislí, je pravdivé. Vďaka tomu, že opisuje aktuálne udalosti, je celý dej knihy o mnoho súčasnejší. Píše o všeobecných obavách, otázkach a myšlienkach ľudstva, čo dodáva príbehu istú dávku presvedčivosti.

 

Kniha Pôvod by rozhodne nemala chýbať v knižnici žiadneho Brownovho fanúšika, no takisto každý, kto má ešte pochybnosti, by jej mal dať šancu. Zažijete príjemné a zábavné čítanie, pri ktorom za vás budú na chvíľu premýšľať postavy a na záver môžete byť spokojný sami so sebou, pretože ste sa stali súčasťou vyriešenia jednej obrovskej záhady.

 

Romány Dana Browna

  • Digitálna pevnosť (Digital Fortress)
  • Bod klamu (Deception Point)
  • Anjeli a démoni (Angels and Demons)
  • Da Vinciho kód (The Da Vinci Code)
  • Stratený symbol (The Lost Symbol)
  • Peklo (Inferno)
  • Pôvod (Origin)
 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť