Tipy na vianočné darčeky, v ktorých sa nájde každý

Kategórie
 
 
 
 
 

Tipy na vianočné darčeky, v ktorých sa nájde každý

 

 

Či už ste si to v tom každodennom zhone všimli alebo nie, Vianoce sa nezadržateľne blížia a predvianočný ošiaľ pomaly, ale určite začína. Nie všetci patria k tým prezieravým šťastlivcom, ktorí nakupujú vianočné darčeky priebežne počas celého roka, a väčšina z nás stále ani len netuší, čo mame, babke, bratovi, deťom, kolegyni či tej večne milej a ochotnej susede vôbec zabaliť pod stromček. Keďže ešte stále máme trochu času na to, aby sme plánovali pred tým, než sa pustíme do nakupovania, pripravili sme si tento článok pre všetkých, ktorí hľadajú inšpiráciu na darčeky.


 

 

Adventné kalendáre bez kúska čokolády

Všetci rodičia vedia, že vianočné obdobie pre deti začína nocou, kedy Mikuláš prináša dobrým deťom sladkosti a zlým uhlie. Ak však chceme, aby na našich drobcov v čižmičke čakalo niečo výnimočné, najlepšie s čo najnižším obsahom cukru a čosi, čo im spríjemní tie nekonečné dni do vytúžených Vianoc, kúpte im adventný kalendár, ktorý neobsahuje ani štipku cukru!

 

Adventné kalendáre od značky Lego si aj pre rok 2019 pripravili populárne Lego City, Friends a Star Wars, pričom tento raz prichádzajú aj s novinkou Harry Potter. Okrem Lego adventných kalendárov sú v ponuke aj Mattel Cars 3, Hot Wheels a Mattel Barbie.

 

 

Lego, ktoré nie je len pre deti

Lego od svojich začiatkov prešlo dlhú cestu. Dnes môžeme listovať niekoľkostranovými katalógmi plnými Lego produktov, o ktorých sa nám v našom detstve ani len nesnívalo. Značka Lego však už nie je iba pre deti, svoje si v nej nájde už naozaj každý. 

 

 

Lego Duplo je určené pre tých najmenších od jeden a pol až do päť rokov. Farebné skladačky sú rozdelené na rôzne typy, ktoré majú v prvom rade drobcov zabaviť, no takisto si vďaka Legu vybudujú lepšiu motoriku; spoznajú svet a spôsob, akým funguje; učí ich komunikovať s okolím a svojimi rovesníkmi; lepšie vyjadrujú vlastné pocity.

 

 

Jednou z najväčších tematík, ktorými je Lego inšpirované, je Lego City, ktorých sety sa týkajú mestského života. Deti si môžu s týmito kolekciami vytvoriť policajnú a hasičskú stanicu, letisko, prístav alebo vlakovú stanicu, alebo čokoľvek, s čím sa môžu bežne stretnúť v meste.

 

 

Ďalšou z populárnych tém je Lego Technic, ktorého funkcie  sú o niečo náročnejšie na stavanie a ich dizajn má „dospelácky“ nádych. Vaši drobci aj väčšie deti si vďaka setom Lego Technic môžu postaviť autá, motorky, nákladiaky, lietadlá, robotické ruky či dokonca dinosaurov a iné tvory.

 

 

Pri téme Lego Architecture sa zabavia nielen deti, ale aj tínedžeri a dospelí. Všetky sety v tejto kolekcii sa skladajú z dielikov a návodov na vytvorenie slávnych modelov budov a pamiatok z celého sveta. Ak chcete mať doma zmenšené verzie monumentov, stavebnice Lego Architecture určite stoja za to.

 

 

Hračky pre chlapcov, ktoré nie sú iba pre chlapcov

Hračkárske autíčka sú začiatkom nekonečnej lásky, ktorá s našimi najmenšími neraz vydrží až do dospelosti. Je pravda, že autá na diaľkové ovládanie sú pravdepodobne zábavnejšie ako tie, ktoré musia vaše deti tlačiť po koberci sami, no zároveň ich ochudobňujú o príležitosť rozvíjať si svoju fantáziu. Autíčka na diaľkové ovládanie určite tak ľahko nevzlietnu ako tie klasické. A zaručene nevydávajú všetky tie autentické zvuky naštartovaného motora, ako to dokážu spraviť jedine naše deti svojím hlasom.

 

No keď už sme spomenuli lietajúce autá – čo takto lietadlá? Alebo lietajúce vlaky? Lietajúce policajné auto? Hasičské auto? A ak im však chceme hru s autíčkami ozvláštniť nejakou výzvou, nebojme sa im kúpiť autodráhy, ktoré sú v tejto dobe vynaliezavejšie a zaujímavejšie ako kedykoľvek predtým.

 

 

Hračky pre dievčatá, ktoré nie sú iba pre dievčatá

 

Hra na mamu a otca je asi tou najzákladnejšou detskou hrou, s ktorou tí najmenší začínajú, a patrí medzi tie najdôležitejšie – najmä v dnešnej dobe, kedy psychológovia veria, že empatia je ohrozenou vlastnosťou nového tisícročia.

 

Hranie s bábikami však neučí iba to, aby boli deti empatické. Staranie sa o druhého „mini človeka“ pomôže deťom stať sa zodpovednými a samostatnými, pretože si uvedomia, čo všetko takáto starostlivosť obnáša. A ak si naši drobci k hraniu s bábikami prizvú aj svojich kamarátov, o to lepšie! Sú tak nútení komunikovať o chode domácnosti s priateľmi, ktorí možno prichádzajú z iného domáceho prostredia ako oni. Rozprávajú sa, spoločne „riešia“ záležitosti ich starostlivosti o bábiku a snažia sa pozerať na svet pohľadom svojich rovesníkov.

 

 

 

Kreatívne hračky pre budúcich veľkých umelcov

 

Pokiaľ sa snažíme na Vianoce vybrať hračky, ktoré roznietia v deťoch fantáziu, dbajme na to, aby mala hračka viac ako len jednu možnosť, ako sa s ňou deti môžu hrať. Bábiky a plyšové hračky sú, samozrejme, veľmi dobrým spôsobom, ako budovať predstavivosť, no hračkárstva ponúkajú napríklad aj mini kuchynky, reštaurácie a obchody, ktoré sa stanú večnou zábavou tých najmenších, ovládanou len a len hranicami ich fantázie.

 

 

Deti sa veľmi rady hrajú na niekoho iného. Nezáleží na tom, či chcú byť princezné a princovia, piráti a pirátky, rôzne prazvláštne povolania či jednoducho predstierajú, že sú niekým z ich každodenných hrdinov (napríklad rodičov). Snažia sa vymýšľať scény a čo najdôveryhodnejšie ich zahrať, v čom im môžu pomôcť aj kostýmy a rekvizity.

 

 

Pripravme sa na vystrájanie malých umelcov tým, že uvoľníme miesto na chladničke na ich veľkolepé výtvory. Podporujme ich a dovoľme im zistiť, čo ich baví najviac – či už je to modelovanie, kreslenie, šitie, alebo vyrábanie vecí, ktoré využijeme aj doma. Hra na hudobných nástrojoch možno nepoteší našich susedov, no my predsa  v prvom rade musíme myslieť na rozvíjanie talentu svojich detí!

 

 

Videohry, ktoré zabavia aj naučia

 

 

 

Hranie videohier priamo ovplyvňuje pamäť, priestorovú orientáciu, organizáciu informácií a jemnú motoriku. Rovnako ako cvičenie, hranie videohier aspoň 30 minút denne môže zlepšiť život náš alebo našich detí. Možno sme skeptickí voči tvrdeniu, že videohry môžu mať priaznivý vplyv aj na telo, no odhoďme všetky predsudky!

Takzvané exergames‘, ponúkajú veľmi jednoduchý spôsob, ako sa „dostať do telocvične“ bez toho, aby sme do nej museli skutočne ísť. Dostanú do pohybu celú rodinu, zlepšujú nám flexibilitu kĺbov, koordináciu i rovnováhu. Mnohé z týchto hier moniturujú náš pokrok alebo sa dajú hrať v multiplayer móde, takže ak potrebujeme správnu motiváciu, môžeme si zahrať proti kamarátom či ostatným členom rodiny.

 

 

Keďže videohry sú univerzálne, nikdy nie je príliš neskoro alebo príliš priskoro na to, aby ich naše deti začali hrať. Avšak je dobré brať na vedomie to, aby sme im hry predstavili práve my, pretože aspoň tak budeme môcť dozrieť na to, či si vyberajú hry pre ich vekovú kategóriu.

 

Mnohé videohry sa okrem rozvíjania detského priestorového myslenia snažia povzbudiť v nich túžbu učiť sa – ako napríklad historické hry, ktoré sú založené na reálnych udalostiach z dejín. Vzbudzujú v nich záujem, ktorý možno škola nikdy nevyvolá.

 

 

Odrážadlá, trojkolky či bicykle by pod vianočným stromčekom nemali chýbať

Dizajn či funkcia? Farba alebo bezpečnosť? Tieto a ešte aj mnohé iné faktory je potrebné zvážiť predtým, než sa rozhodneme kúpiť svojim deťom hračku na kolesách. Aká je však tá správna odpoveď? No predsa všetky! Týmito otázkami si však musíme prejsť so svojimi ratolesťami, no skúsme im nechať iba tú zábavnú časť. Isteže ich najviac zaujíma to, ako vyzerajú pri tom, keď sa po ulici premávajú na svojom novom bicykli či odrážadle – pretože práve oni budú tí, ktorí na tých trojkolkách budú jazdiť.

 

Nechajme svojim deťom voľnú ruku pri výbere dizajnu a farby (veríme, že ten nákazlivý a nadšený úsmev skutočne stojí za to), a ak to chystáme pod vianočný stromček ako prekvapenie, nezabudnime im dobre načúvať. Potom už len zostáva vybrať funkčné a bezpečné trojkolky, odrážadlá či bicykle.

 

 

Kozmetikou z Mŕtveho mora na Vianoce môžete potešiť nielen svojich blízkych, ale aj seba

 

Kozmetika Kawar ponúka širokú škálu produktov, ktoré sa upriamujú nielen na celkovú starostlivosť o telo, ale sústredí sa aj na vlasy a pleť. Populárna kúpeľová soľ z Mŕtveho mora sa od ostatných solí líši tým, že má v sebe až 32% koncentráciu minerálnych látok. Priaznivo pôsobí na pohyblivosť bolestivých miest, zbavuje pleť škodlivých látok a úspešne bojuje proti kožným problémom, ako je napríklad psoriáza či akné. Výrobky z Mŕtveho mora v sebe skrývajú veľmi veľa prírodných minerálov, ktoré v inej kozmetike len tak nenájdeme.

 

 

 

Vďaka tomu, že mydlá od značky Kawar čistia pleť do hĺbky, pokožka zostáva čistá a žiarivá. Čo určite mnohých poteší je takisto fakt, že kozmetika  neobsahuje chemické látky a živočíšne tuky.

 

 

 

 

Dobrou knihou na Vianoce nikdy nič nepokazíte

 

Zo začiatku sú to len krásne a farebné obrázky na papieri, ktoré upútajú pozornosť najmenších. No práve takéto knižky spolu s ostatnými hračkami stavajú základy deťom, ktoré jedného dňa dorastú do nášho veku. Časom k obrázkom pridáme aj krátke a jednoduché  rozprávky, z ktorých sa neskôr stanú niekoľko stoviek stranové romány, od ktorých sa nebudeme vedieť odtrhnúť.

 

V modernej dobe, ktorú naplno ovládli technológie, postupne zabúdame na to, aké je čítanie dôležité. A keď sa k tomu pridajú každodenné povinnosti, kniha je pravdepodobne tá posledná vec, na ktorú pomyslíme.

 

Pravda je však taká, že by sme na čítanie kníh naozaj mali myslieť. Prečo? V prvom rade je to prospešné pre naše zdravie. Isteže, obracaním stránok nezhodíte nadbytočné kilogramy, no existujú iné benefity čítania kníh, ktoré sú podložené vedeckými faktami.

 

Čítanie kníh zlepšuje našu pamäť. Mozog vďaka nemu využívame komplexnejším spôsobom ako keď pozeráme televíziu alebo sledujeme filmy. Preto patrí čítanie medzi prevencie pred Alzheimerovou chorobou. Ďalším benefitom je, že pri čítaní využívame svoju fantáziu a predstavujeme si situácie z príbehu, ktorý práve držíme v ruke. Tieto cvičenia takisto zlepšujú mozgové funkcie, namáhajú ho a naša schopnosť vcítiť sa do druhých rastie.

 

Nikoho neprekvapí, že medzi civilizačné choroby modernej doby sa radí aj stres. Možno sa pýtame „ako sa proti stresu chrániť?“, no téma tohto odseku nám iste napovie. Áno, presne tak, čítaním kníh. Vedci počas výskumu zistili, že čítanie pomáha vystresovaným ľuďom viac ako počúvanie hudby alebo dlhé prechádzky, pretože pri čítaní prestaneme myslieť na seba. Odosobníme sa a žijeme v hlave hlavného hrdinu. Hotovo. Z čoho sme vlastne mali nervy?

 

 

Vianočné darčeky, ktoré skrášlia a rozvoňajú domov

 

Ak chceme seba alebo svojich blízkych na Vianoce obdarovať niečím praktickým, no zároveň štýlovým, nechajme sa inšpirovať a dajme úložným boxom a organizérom šancu.  Okrem toho, že pomôžu perfektne zorganizovať domácnosť, stanú sa moderným a originálnym doplnkom každého domova.

 

 

 

Vianočné obdobie je nielen časom obdarovávania, ale aj pečenia a varenia. Doplnkami do kuchyne určite potešíme svojich blízkych, ktorí radi varia a pečú, a i vďaka nám budú tohtoročné Vianoce voňavé a chutné. 

 

 

Hodnotenia od zákaznikov1

avatar
Petra

Děkuji za Vaše tipy! Určitě pořídím synovi a synovcům ten adventní kalendář "bez cukru". :-D Lego milují, takže je to super tip i na Vánoce na další dárky. Na letošní Vánoce jsme původně s manželem plánovali i nějaké videohry, x-box... Ale v karanténě si toho užili až až. Tak jsme hledali nějakou srovnatelnou alternativu, ale aby při tom neseděly doma a hodně se nám líbí letecké simulátory.

...

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť