Kategórie
 
 
 
 
 

Čo znamenajú autosedačky s označením i-Size?



Pojem novej európskej normy ECE R129 (i-Size) sa prvý raz dostal do povedomia v júli 2013 a odvtedy výrobcovia vyrábajú autosedačky pod touto normou už niekoľko rokov. Prečo sa však za posledný rok spomína čoraz častejšie?


 

 

Jedným z dôvodov je to, že aj keď sa stále vyrábajú autosedačky podľa starej normy ECE R44, v blízkej dobe bude stanovený dátum ich zrušenia. Ďalším z dôvodov je to, že výrobcovia autosedačiek prechádzajú výhradne na novú normu i-Size (keďže tieto autosedačky pasujú do všetkých nových automobilov vyrobených podľa i-Size), takže sa s ňou obchodníci aj zákazníci stretávajú častejšie.
 
 

 

Čo je i-Size?

 

S príchodom autosedačiek spĺňajúcich normu i-Size sa stretneme s pár novinkami, na ktoré sme pri starej norme neboli zvyknutí. Staršie modely autosedačiek sa rozdeľovali podľa hmotnosti dieťaťa – s i-Size je to práve výška, podľa ktorej sa musíme orientovať.
 
 

 

  Podľa nových crash testov, ktoré práve viedli k zavedeniu i-Size, sú autosedačky vyrobené s touto normou ešte bezpečnejšie a lepšie chránia deti pri autonehodách. Dieťa musí byť v autosedačke pripútané v protismere jazdy až do 15 mesiacov a to z veľmi praktického dôvodu – krčná chrbtica v takom veku ešte nie je stopercentne vyvinutá, je krehká a zraniteľná a vďaka autosedačke upevnenej v protismere sú ich hlava, krk a životne dôležité orgány o mnoho lepšie chránené.
 

 

Podmienkou upevnenia i-Size autosedačky je Isofix, no toto upevnenie je urobené jednoduchšie, takže sa vďaka tomu predíde nesprávnemu umiestneniu. Do starších modelov  áut, ktoré nepodporujú Isofix, nie je možné umiestniť autosedačky i-Size.  
 
 

 

Čo spĺňa autosedačka i-Size?

 

  • je vybavená systémom Isofix
  • má vnútorné bezpečnostné viacbodové pásy
  • je určená pre deti od narodenia do 105 cm (teda približne do 4 rokov)
  • do 15 mesiacov má byť dieťa pripútané v protismere jazdy
  • spĺňa predpísané crash testy aj pri bočnom náraze
  • vrátane dieťaťa váži maximálne 33 kg

 


Čo s autosedačkami so starou normou ECE R44?


Keďže autosedačky so starou normou sa aj naďalej vyrábajú súbežne s autosedačkami s označením i-Size, je možné ich stále používať. No autosedačky i-Size majú jasné označenie výšky dieťaťa a podporujú pripevnenie pomocou Isofix. Vďaka tomu pomáhajú, aby sa predišlo zbytočným rizikám, ako je napríklad nesprávne upevnenie autosedačky do vozidla, čo môže viesť k smrteľnému ohrozeniu života dieťaťa.
 

 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť