Kategórie
 
 
 
 
 

Čítanie kníh by sme nemali podceňovať v žiadnom veku

 

Prečo je čítanie kníh také dôležité? Táto základná otázka by sa dala rozvetviť na milión malých častí s odpoveďami, pričom každá z nich by nám priniesla iný dôvod, čosi nové.

Čítanie je jednou z prvých vecí, ktoré sme sa ako malí školáci naučili. Bojovali sme s ním, precvičovali sme ho, až dokým písmenká na papieroch nezačali dávať zmysel, nepretvorili sa v slová, vety a napokon v príbeh. Čítanie je schopnosť, ktorá pre nás predstavuje samozrejmosť, no pre mnohých z tohto sveta takou úplnou samozrejmosťou nie je, a preto by sme si ju mali vážiť.

 


 

Okrem toho nás čítanie kníh učí. Nie, nie sú to len učebnice, s ktorými sa trápime na školách, ktoré nám dokážu do hlavy vliať vedomosti a naučiť nás niečo do života (i keď kedysi sme sa veľakrát zaprisahávali, že toto v budúcnosti nikdy nevyužijeme). Knihy nás učia všeobecne, či už držíte v rukách vedecký článok o najnovšej AI technológii alebo sa práve s malými Hobitmi vydávate na strastiplnú cestu do samotného Mordoru.

 

 

 

Knihy nás učia vidieť. Porozumieť. Cítiť. Menia nám pohľad na svet, dodávajú odvahu. Vďaka nim prežívame situácie, ktoré možno nikdy nezažijeme (ak čítate Kinga, povedzte si ‚chvalabohu‘); vďaka nim cestujeme na mnohé miesta, ktoré budú navždy existovať len a len v našej fantázii; vďaka nim spoznávame nových ľudí, hľadáme si priateľov a životné lásky. A knihy nám takisto zlepšujú zdravie – fyzické aj psychické.

 

 

Láska ku knihám začína u tých najmenších

 

Hlavy malých detí sú ako špongia. Sú schopné nasať obrovské množstvo informácií – dokonca aj také, ktoré rozhodne nechcete, aby nasali a takisto také, o ktorých ste pravdepodobne ani nikdy nepočuli. Preto je dôležité dávať im možnosti spoznávať okolitý svet a prírodu, dovoliť im pochopiť, ako čo funguje (pričom niekedy zistíme, že si fakt potrebujeme oprášiť vlastné vedomosti), a zodpovedať ich nekonečné otázky ‚prečo?‘.

Literatúra pre deti sa to snaží robiť presne takými spôsobmi, ktoré sú zábavné a dokážu udržať pozornosť celé hodiny, a takéto publikácie najľahšie nájdete v kategórii ,knihy pre deti do 10 rokov'. No tieto knižky nepíšu iba odborníci, ktorí vedia, o čom rozprávajú – píšu ich aj rodičia ako my snažiaci sa priniesť do každodenného života trochu kreativity a svojskosti. Preto by sme nemali zabúdať ani na našu kreativitu a našu múdrosť, vďaka ktorým môžeme v očiach detí stúpnuť o niečo vyššie.

Výskumom rôznych vedcov bolo potvrdené, že čítanie kníh je pre deti naozaj prospešné. Pomáha im viac rozmýšľať, spájať si súvislosti a vďaka tomu sa dokážu dlhšie sústrediť. Ich myšlienky nie sú kade-tade rozlietané a dávajú pozor.

   

 

Najsilnejšou zbraňou detskej mysle je jej fantázia a knihy sú jedným zo spôsobov, ako jej pomôcť rásť a prekvitať. Každé dieťa je výnimočné, na to netreba zabúdať, no niekedy im to musíme pripomenúť – a presne na to slúžia knihy pre deti nad 10 rokov, ktoré sú plné hrdinov z nesmrteľných príbehov. Či už sa stanú sirotou žijúcou v komore pod schodmi alebo dračím jazdcom z kompletne vymysleného sveta, je to práve detská fantázia, ktorá dodáva príbehom štipku skutočnosti a dovoľuje im veriť, že so skvelými priateľmi a dobrom v srdci dokážu čokoľvek. A toto sú veci, ktoré si so sebou ponesú do budúcnosti.

 

Dôležitosť čítania kníh v dospelosti nekončí

 

V modernej dobe, ktorú naplno ovládli technológie, postupne zabúdame na to, aké je čítanie dôležité. A keď sa k tomu pridajú každodenné povinnosti, kniha je pravdepodobne tá posledná vec, na ktorú pomyslíme.

Pravda je však taká, že by sme na čítanie kníh naozaj mali myslieť. Prečo? V prvom rade je to prospešné pre naše zdravie. Isteže, obracaním stránok nezhodíte nadbytočné kilogramy alebo nenaberiete svaly, no existujú iné benefity čítania kníh, ktoré sú podložené vedeckými faktami.

Čo spomenúť ako prvé? Čítanie kníh zlepšuje našu pamäť. Mozog vďaka nemu využívame komplexnejším spôsobom ako keď pozeráme televíziu alebo sledujeme filmy. Preto patrí čítanie medzi prevencie pred Alzheimerovou chorobou.

Ďalším benefitom je, že pri čítaní využívame svoju fantáziu a predstavujeme si situácie z príbehu, ktorý práve držíme v ruke. Tieto cvičenia takisto zlepšujú mozgové funkcie, namáhajú ho a naša schopnosť vcítiť sa do druhých rastie.

Nikoho neprekvapí, že medzi civilizačné choroby modernej doby sa radí aj stres. Možno sa pýtate „ako sa proti stresu chrániť?“, no téma tohto článku vám iste napovie. Áno, presne tak, čítaním kníh. Vedci počas výskumu zistili, že čítanie pomáha vystresovaným ľuďom viac ako počúvanie hudby alebo dlhé prechádzky, pretože pri čítaní prestaneme myslieť na seba. Odosobníme sa a žijeme v hlave hlavného hrdinu. Hotovo. Z čoho sme vlastne mali nervy?

Knihy nás motivujú byť lepšími, dodávajú nám sebavedomie a ponúkajú návod, ako zmeniť svoj životný štýl a s odvahou vykročiť tým správnym smerom. Vzdelávajú nás; cestujú po našom boku; hovoria nám príbehy, čo sa skutočne stali ľuďom, ktorí žili medzi nami. 

Sú našimi tichými terapeutmi a šetria nám peniaze, ktoré by sme vyhodili za hodiny strávené u psychológov. Niekedy stačí, aby sme v tom množstve dostupnej literatúry našli jeden príbeh rovnaký ako ten náš. Potom sa viac necítime sami.

A ak svoj život porovnávate s charakteristikou modernej doby, kde skoro nik nemá čas a všetci sa niekam ponáhľajú – kúpte si audioknihu, nahrajte si ju do smartfónu alebo si ju pustite v aute... A začnite čítať ušami.

 

 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť