Kategórie
 
 
 
 
 

Zľavový ošiaľ Black Friday


 

Pojem Black Friday sa stal v našich končinách v poslednej dobe pomerne populárny a aj keď v jeho názve stojí, že ide konkrétne o piatok, tento deň sa u obchodníkov až tak striktne nedodržiava a z piatkov sa stávajú niekedy celé víkendy plné zliavvýhodných cien.

Viete však, kde Black Friday pôvodne vznikol? A prečo sa vlastne nazýva „čierny piatok“?

 

 

Tak ako aj mnohé iné sviatky a slávnostné dni, tak aj Black Friday k nám cez veľkú mláku prišiel z Ameriky. Black Friday je neformálne pomenovanie pre piatok, ktorý nasleduje po Dni Vďakyvzdania, keďže tento sviatok sa v USA oslavuje vždy na štvrtý štvrtok v mesiaci november.

 

 

Pre obchodníkov a zákazníkov tento deň štartuje sezónu vianočných nákupov, ktorá je tým najvyťaženejším obdobím v roku. Black Friday nie je síce v Amerike považovaný za oficiálny sviatok, no Kalifornia a niektoré okolité štáty udelili tomuto „dňu po Dni Vďakyvzdania“ štatút prázdnin aspoň pre štátnych zamestnancov. Z toho dôvodu sú mnohé štátne inštitúcie a školy počas Black Friday zavreté. Pre obchodníkov je takéto počínanie výhoda, pretože z klasického víkendu sa stane štvordňový a zvýši to nárast ich tržieb.

 

 

Obchody mávajú v Amerike počas Black Friday upravené otváracie hodiny, takže otvárajú skôr ako obyčajne. Po roku 2011 sa viacerí obchodníci rozhodli potlačiť ich otváracie hodiny do ešte väčších extrémov a otvárajú brány obchodov už o polnoci, niektorí dokonca večer počas Dňa Vďakyvzdania.

 

 

Aký má význam pomenovanie Black Friday?

 

Zatiaľ čo pre obchodníkov a zákazníkov je názov Black Friday čosi pozitívne, jeho pôvod zas až taký príjemný nie je. Po prvý raz bol termín „čierny piatok“ použitý v roku 1966 vo Philadelphii a to rovno policajným zborom. Ako Black Friday označili deň po Dni Vďakyvzdania z toho dôvodu, že sa v piatok vybralo nakupovať až také veľké množstvo ľudí, že doprava úplne skolabovala a upchaté cesty mali za následok nehody a dokonca aj násilie.

 

 

U nás tento deň nie je možno taký populárny ako v Amerike, no už aj naši obchodníci začínajú využívať marketing dňa Black Friday. Nezvykne sa vzťahovať výlučne na posledný novembrový piatok, ale veľakrát sa s týmito špeciálnymi zľavami stretneme aj v inom čase počas roka. A narazíme mnohokrát aj na to, že obchodníci ponúkajú tieto obrovské zľavy svojim zákazníkom aj počas celého týždňa, nie iba jeden deň či víkend.

 

 

 

 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť