Kategórie
 
 
 
 
 

Svetový fenomén menom Harry Potter – príbeh pokračuje

 

 

Na svete pravdepodobne nie je nik, kto by nepoznal fenomén Harry Potter. Nezáleží na tom, či sa vaša tvár rozžiari zakaždým, keď počujete niekoho v okolí spomenúť toto slávne meno, alebo len prižmúrite oči pri prehľadávaní vlastnej pamäte, pretože ‚áno, naozaj vám to niečo hovorí‘ – jednoducho viete, že niečo také existuje.

 



 

To, že posledná kniha sedemdielnej ságy vyšla takmer pred  jedenástimi rokmi vôbec neznamená, že ošiaľ Harry Potter skončil. Ani to, že už je to naozaj skoro sedem rokov, odkedy sme mali možnosť naposledy vidieť slávne trio z nesmrteľného príbehu na filmovom plátne. Nezabudnuteľná kniha, ktorá donútila deti čítať, si okolo seba stále drží šum, ktorý je spojený s obrovským spektrom miest, atrakcií, produktov, literatúry, hudby a mnohého ďalšieho.

 

 

A čo takto si povedať, ako to vlastne celé začalo?

J. K. Rowlingová mala sotva šesťmesačnú dcéru, keď sa rozhodla opustiť manžela a odišla z Portugalska do škótskeho Edinburghu, aby bola bližšie svojej sestre. V tom čase mala v kufri prvé tri kapitoly príbehu, z ktorého sa neskôr stal Harry Potter.

 

Prvá kniha Harry Potter a Kameň mudrcov uzrela svetlo sveta v roku 1995 a bola odmietnutá dvanástimi vydavateľstvami, až kým sa jej Bloomsbury nerozhodli dať šancu. Oficiálne vydanie prvej časti prišlo v roku 1997, za čo Rowlingová ďakuje najmä osemročnej Alice Newton. Tá dostala od otca pracujúceho vo vydavateľstve možnosť prečítať si prvú kapitolu a okamžite si žiadala ďalšie.

 

 

O rok na to bola prvá časť vydaná v Amerike a Rowlingovej sa dostalo množstvo literárnych ocenení, ktoré jej dávali prostriedky na to, aby mohla písať ďalej. A samozrejme, že iba pri knihách to nezostalo.

Každý veľký aj menší fanúšik má možnosť navštíviť rôzne parky a výstavy, ktoré zaručene v človeku zanechajú obrovský dojem. Máme tu špecifické druhy jedál a nápojov, oblečenie, doplnky, verné repliky artefaktov zo samotných filmov; habity, prútiky, prívesky, denníky a milióny ďalšieho. A potom je tu to veľké spektrum literatúry – či už doplnkovej alebo nových vydaní siedmich kníh, pričom ich obálky sú špeciálne nielen prekladom, ale aj každým novším vydaním.

 

No čo by určite nemalo chýbať v knižnici žiadneho fanúšika je ilustrovaná verzia príbehu o slávnom čarodejníkovi. Umelec Jim Kay neúnavne pracuje na nádherných vyobrazeniach miest a postáv, ktoré prispôsobuje svojej vlastnej fantázii, a každoročne na jeseň vydáva ďalšiu časť. Zatiaľ vyšli prvé tri.

 

Takisto ďalšou takou špecialitou sú vydania prvej knihy Kameňa mudrcov ladené do farieb jednotlivých fakúlt, ktoré obsahujú špeciálne doplňujúce informácie. Tieto nové podoby sú na počesť okrúhleho 20. výročia, odkedy bola prvá kniha Harryho Pottera vydaná a vydavateľstvo Bloomsbury potvrdilo, že sa chystá na police kníhkupectiev doplniť zvyšných šesť kníh. Takže v priebehu rokov si bude môcť každý fanúšik vytvoriť svoj vlastný set oslavujúci fakultnú hrdosť.

 

Príbeh pokračuje

No aby sme nezabudli, v roku 2016 zažil svet Harryho Pottera ďalší obrovský ošiaľ, keď vyšla kniha Harry Potter a Prekliate dieťa – scenár ku divadelnej hre, ktorá je už celé mesiace na londýnskych doskách  vypredaná. Tento príbeh síce rozdelil fanúšikov na dva tábory, no jedno však zostalo jasné:  celý svet sa konečne dočkal pokračovania ságy o slávnom čarodejníkovi.

 

Čo bolo pred začiatkom príbehu Harryho Pottera?

A keď už sme pri tých príbehoch, tento rok v novembri prichádza do kín pokračovanie filmu Fantastické zvery a ich výskyt, ktorý rozpráva príbeh o mladom Newtovi Scamanderovi a o tom, ako zozbieral všetky informácie o magických tvoroch popísaných v jeho knihe Fantastické zvery a ich výskyt (tá takisto existuje aj v reálnom svete. A teraz aj s novou a krajšou obálkou). Scenár k filmom sa rozhodla písať samotná J. K. Rowlingová a jej debutový počin môže každý fanúšik nájsť aj v knižnej forme.

 

 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť