Hračky pre dievčatá nie sú iba pre dievčatá

Kategórie
 
 
 
 
 

Hračky pre dievčatá nie sú iba pre dievčatá

 

V dnešnej dobe žijeme vo svete, kde čoraz viac ľudí začína veriť myšlienke, že každá hračka by mala byť považovaná za unisex. Bábiky dokážu nielen dievčatá, ale aj chlapcov naučiť empatii a tomu, aké je to starať sa o druhú ľudskú bytosť, a Lego takisto nie je čisto chlapčenská záležitosť. Veď dievčatá si pri hraní s malými dielikmi rovnako zlepšia jemnú motoriku a priestorové videnie hračiek.  Moderný obchodný trh prichádza s čoraz väčším množstvom unisex hračiek, ktorých farba je ladená do neutrálnych odtieňov, aby takéto hračky mohli rodičia s názorom „ružová je len pre dievčatá a modrá iba pre chlapcov“ pokojne predýchať. No viete, že deti ružovú a modrú farbu nerozdeľujú na dievčenskú a chlapčenskú, pokiaľ ich to nenaučia dospelí?

 

Vašim deťom je pravdepodobne jedno, s čím sa hrajú – ak sa im hračka páči a príde im cool, zahrajú sa naozaj s čímkoľvek. Ale ak hľadáte niečo pre malé princezné a princov, umelcov a umelkyne, budúce maminky aj ocinkov, pokojne čítajte ďalej. 

 

Hračky, ktoré učia empatii

Hra na mamu a otca je asi tou najzákladnejšou detskou hrou, s ktorou tí najmenší začínajú, a takisto patrí medzi tie najdôležitejšie – najmä v dnešnej dobe, kedy psychológovia veria, že empatia je ohrozenou vlastnosťou 21. storočia. Je dokázané, že z empatie vychádza odvaha, pretože práve empatia vedie deti k tomu, aby sa zastávali svojich rovesníkov a bojovali proti nespravodlivosti. Empatickí ľudia majú silnejšie medziľudské vzťahy, radi spolupracujú,  prejavujú súcit, ponúkajú podporu a sú tímovými hráčmi. Riešia problémy s ostatnými a delia sa o svoje vedomosti a poznatky s okolím. Nemal by byť toto presne ten typ človeka, ktorého sa snažíte z vašich detí vychovať?

Hranie s bábikami však neučí iba to, aby boli deti empatické. Staranie sa o druhého „mini človeka“ pomôže deťom stať sa zodpovednými a samostatnými, pretože si uvedomia, čo všetko takáto starostlivosť obnáša. A ak si vaši drobci k hraniu s bábikami prizvú aj svojich kamarátov, o to lepšie! Sú tak nútení komunikovať o chode domácnosti s priateľmi, ktorí možno prichádzajú z iného domáceho prostredia ako oni. Rozprávajú sa, spoločne „riešia“ záležitosti ich starostlivosti o bábiku a snažia sa pozerať na svet pohľadom svojich rovesníkov.

 

Hračky, ktoré budujú fantáziu

Jeden slávny vedec raz povedal, že „fantázia je dôležitejšia ako vedomosti“. A je to pravda, pretože bez fantázie by náš svet nikdy nemal vizionárov, ktorí prichádzajú s novými a užitočnými vecami, aby z našej planéty urobili lepšie miesto.

Budovanie predstavivosti začína už v skorom ranom veku medzi stenami detskej izby. Pokiaľ sa snažíte vybrať hračky, ktoré roznietia v deťoch fantáziu, dbajte na to, aby bola pri hračke viac ako len jedna možnosť, ako sa s ňou deti môžu hrať. Veď čo je zábavné na tom, keď si z Lega môžete poskladať iba jedno konkrétne vozidlo alebo keď má autíčko na ovládanie pár jednoduchých funkcií? Hračky podporujúce rozvíjanie fantázie by mali viesť deti k tomu, aby spolupracovali a komunikovali, aby každá hra bola vždy o niečom inom, o niečom novom, nech môžu otestovať nekonečné možnosti. Bábikyplyšové hračky sú, samozrejme, veľmi dobrým spôsobom, ako budovať predstavivosť (posedenie pri čajíku v kruhu všetkých najbližších plyšákov nie je iba výmyslom hollywoodskych scenáristov), no hračkárstva ponúkajú napríklad aj mini kuchynky, reštaurácie a obchody, ktoré sa stanú večnou zábavou tých najmenších, ovládanou len a len limitmi ich predstavivosti.

 

Deti sa veľmi rady hrajú na niekoho iného. Nezáleží na tom, či chcú byť princezné a princovia, piráti a pirátky, rôzne povolania či jednoducho predstierajú, že sú niekým z ich každodenných hrdinov (áno, tým myslíme ich rodičov). Snažia sa vymýšľať scény a čo najdôveryhodnejšie ich zahrať, v čom im môžu pomôcť aj kostýmy a rekvizity. Je iba na vás, či im nejaké kúpite v obchode alebo ich vyrobíte spoločne.

 

Hračky, ktoré podporujú sebavyjadrenie

Hračky, ktoré sú postavené na prirodzenej tvorivosti detí, by mali byť rovnako dôležité ako tie, ktoré ich učia čítať a rozumieť matematike a vede. Pri vytváraní umenia si deti nielen zlepšujú jemnú motoriku, no takisto sa učia vyjadriť svoje emócie a myšlienky, zdieľajú vlastné názory s okolitým svetom a tak dokážu ukázať svoju osobnosť.

Pripravte sa na vystrájanie malých umelcov tým, že uvoľníte miesto na chladničke na ich veľkolepé výtvory. Podporujte ich a dovoľte im zistiť, čo ich baví najviac – či už je to modelovanie, kreslenie, šitie, alebo vyrábanie vecí, ktoré využijete aj doma. Hra na hudobných nástrojoch možno nepoteší vašich susedov, no vy v prvom rade musíte myslieť na rozvíjanie talentu svojich detí.

Nikdy nemôžete vedieť, či tieto činnosti navždy zostanú ako ich koníčky, alebo naberú vážnejší smer.

 

 

 

Hodnotenia od zákaznikov0

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť