Kategórie
 
 
 
 
 

Dominik Dán – najpopulárnejší slovenský autor kriminálnych románov

 

Meno Dominik Dán zostáva stále zahalené rúškom tajomstva, aj keď je jedným z najznámejších slovenských autorov literatúry dneška. Jeho pravá identita nie je širokej verejnosti známa a poznajú ju iba jeho blízki, bývalí kolegovia a vydavateľstvo, ktoré ‚dánovky‘ vydáva. No aj napriek nespočetným konšpiračným teóriám fanúšikov o jeho totožnosti a skutočnému veku sa pravdepodobne nik nečuduje, že používa pseudonym a chce zatiaľ zostať v anonymite, keďže jeho príbehy opisujú nevyriešené kriminálne prípady, ktoré sa stali v ‚Našom meste‘ (Bratislave).


 

Dominik Dán začal svoje detektívne príbehy rozprávať pred trinástimi rokmi knihou Popol všetkých zarovná, ktorej dej sa odohráva na jeseň roku 1996 a opisuje začiatok boja v podsvetí, pričom vychádza z viacerých reálnych udalostí onoho obdobia a nebojí sa používať očividné skomoleniny známych mien a názvov, ktoré v spomenutých udalostiach zohrali veľkú úlohu.

Na konte má už neuveriteľných 26 kriminálnych románov, ktoré čitateľom dovoľujú nahliadnuť na mrazivé detaily nevyriešených zločinov na Slovensku. Svojskí detektívi oddelenia vrážd sa stali neoddeliteľnou súčasťou každej knihy a dopĺňajú ich dávkou svojho drsne nezameniteľného (a častokrát čierneho) humoru.  Práve aj vďaka tomu sú dánovky tak obľúbené.

 

 

Titul Cigaretka na dva ťahy, ktorý sa zaoberá vraždou z prostredia tabakového priemyslu (a okrem názvu nemá nič spoločné s pesničkou alebo osobou speváka Richarda Müllera), mu pomohol prekročiť hranicu jedného milióna vydaných výtlačkov.

 

Dominik Dán v jednom rozhovore prezradil, že mu neraz napadlo, že možno svojimi románmi dopomôže k vyriešeniu kriminálnych prípadov, ktorých pátranie nie je ukončené, no zatiaľ márne. Priznal, že je to pravdepodobne jeho chyba, že svojím písaním ešte nedohnal vrahov k slzám a nespôsobil im také výčitky, ktoré by ich donútili navštíviť políciu a priznať sa.

 

Takisto potvrdil a zopakoval vyhlásenie viacerých detektívov z oddelenia vrážd, ktorí kritizovali novodobé kriminálne seriály a filmy snažiace sa ukázať bežným divákom „dôveryhodný“ obraz toho, ako funguje vyšetrovanie. Režiséri a scenáristi sú schopní prekrútiť akýkoľvek prípad tak, aby bol výsledok na míle vzdialený skutočnosti. Dominik Dán to zažil aj na vlastnej koži, keď spolupracoval na slovenskom televíznom seriáli Kriminálka Staré Mesto a keď sa podľa jeho knihy Červený kapitán v roku 2016 nakrútili rovnomenný film.

 

 

 

 

Čitatelia, ktorí sú vernými fanúšikmi Dánových románov, sú už zvyknutí na to, že autor knihy vydáva dvakrát ročne. Posledná kriminálka na jeho konte je List zo záhrobia, ktorej dej sa odohráva na začiatku deväťdesiatych rokov – Slovensko vstupuje do novej éry, ľudia sa spoznávajú s pojmom demokracia spolu s jej negatívnymi aj pozitívnymi dopadmi, novozvolený prezident vyhlási širokú amnestiu.  Nová doba prináša nové vraždy, brutálnejšie a beštiálnejšie, pričom tiene minulosti prenasledujú nielen detektívov, ale i samotných vrahov.

 

 

 

Časová následnosť príbehov od Dominika Dána a v zátvorke poradie v akom ich napísal:

 

Z osemdesiatych rokov

Uzol (16.)

Básnik (18.)                                                   

Nežná fatamorgána (22.)

 

Z deväťdesiatych rokov

List so záhrobia (26.)

Mucha (10.)

Beštia (3.)

Mucholapka (11.)

Červený kapitán (6.)

Krv nie je voda (21.)

Popol všetkých zarovná (1.)

Nehanebné neviniatko (2.)

Cigaretka na dva ťahy (25.)

Na podpätkoch (14.)

Jednou nohou v hrobe (20.)

Cela číslo 17 (5.)

Žiješ iba dvakrát (13.)

Smrť na druhom brehu (23.)

Korene zla (24.)

          

Po roku 2000

Nevinným sa neodpúšťa (19.)

Sára (4.)

Hriech náš každodenný (7.)

Knieža smrť (8.)

Studňa (12.)

Kožené srdce (15.)

Kráska a netvor (17.)

Noc temných klamstiev (9.)

 

Hodnotenia od zákaznikov1

avatar
Ladislav

Výborný článok o D. Dánovi, Hlavne sa mi páči zoznam kníh zoradených v čase.

...

Napísať recenziu
Do formulára vložte svoje osobné údaje a napíšte svoju recenziu aby ste pomohli ostatným zákazníkom.

...

Pridať reakciu na komentár:

... Zrušiť